search

Zoeken binnen deze website

Snelzoeken

/afbeelding/header_pvda_301608

Statenlid in Beeld - Rudolf Bosch (PvdA)

Wie zijn de volksvertegenwoordigers die na de verkiezingen aan de slag zijn gegaan in het Drents parlement? Statenlid Rudolf Bosch van de PvdA stelt zich voor.

Statenlid in Beeld - Rudolf Bosch (PvdA)

 

Waarom zit je in de politiek?

Het klinkt cliché, maar ik kom echt uit een sociaaldemocratisch nest. Vanuit mijn familie ken ik de verhalen van mijn voorouders, Oost-Groningse landarbeiders die hun stuivers uit de modder moesten schrapen, in scherp contrast met de weelde waarin de herenboeren leefden. Vanuit die achtergrond streef ik naar een eerlijke samenleving waarin we lusten en lasten van maatschappelijke opgaven eerlijk verdelen. Daarbij moet de menselijke maat leidend zijn, en niet kortetermijndenken en winstbejag, die alleen de 'happy few' ten gunste komen.

Hoe kijk je terug op de afgelopen maanden?

Ik zit nu vijf jaar in Provinciale Staten, maar de afgelopen maanden waren natuurlijk wel heel bijzonder! We hebben te maken met een crisis die veel van de samenleving vraagt. Ik ben onder de indruk van de veerkracht van onze inwoners, maar ook van mijn collega-Statenleden en van de mensen die ervoor hebben gezorgd dat we ook digitaal onze werkzaamheden als volksvertegenwoordigers hebben kunnen voortzetten.
Voor mezelf merk ik dat de ervaring en dossierkennis die ik in mijn eerste termijn heb opgebouwd mij meer overzicht en houvast geeft om in debatten nog scherper het eerlijke en progressieve PvdA-geluid te laten horen. Ook voor een Statenlid geldt: een leven lang leren!

Waar ga je je de komende jaren hard voor maken?

Ik wil me inzetten voor goede spreiding van voorzieningen in Drenthe, en de goede bereikbaarheid ervan voor iedereen. Dat betekent dat zorg, onderwijs en culturele activiteiten niet alleen fysiek bereikbaar zijn, maar ook dat mensen geen financiële drempels ervaren. Daarnaast wil ik mijn inzet van de afgelopen maanden om de negatieve effecten weg te nemen die de gas- en zoutwinning in de Drentse bodem op het woongenot van onze inwoners heeft, voortzetten. En ten slotte moet ook in Drenthe nog hard gewerkt worden aan een betaalbare, duurzame woning voor iedereen; ook dat is een grote opgave waar ik graag mijn steentje aan bijdraag.

Waarom stapels boeken en een saxofoon?

Als historicus en archivaris heb ik nu eenmaal veel met boeken en oude bronnen. Ik schrijf veel, en wanneer ik bezig ben met een boek of een artikel dan tref je me meestal zo in mijn werkkamer aan: een vrolijke, chaotische stapeling van boeken die ik op enig moment raadpleeg en verwerk. Het speuren naar verbanden, het leggen van de historische puzzelstukjes en het reconstrueren van maatschappelijke structuren in het verleden heeft me veel geleerd over hoe mensen in een samenleving omgaan met elkaar, maar ook met macht, geld en momenten van crisis. Muziek, en dan vooral het zelf saxofoon spelen, vormt voor mij een ideale uitlaatklep.

Over Rudolf Bosch

Ik ben een geboren en getogen Drent, afkomstig uit Koekange. Ik heb jarenlang in Meppel gewoond, maar ben met mijn vrouw Jennifer en nu vier zoons in 2016 naar Koekange teruggekeerd. We hebben hier alle ruimte om de jongens fijn op te laten groeien, en te laten genieten van de rust en de natuur in Zuidwest-Drenthe. Ik ben een rustig en nadenkend iemand die graag alles van meerdere kanten wil benaderen, maar ook een perfectionist. Dat heeft voordelen, maar is soms ook frustrerend!
Ik houd van muziek, geschiedenis, gezellig samenzijn met familie en vrienden, ontspannen vakanties op Ameland en af en toe een stedentrip om wat cultuur te snuiven (alhoewel dat in Drenthe ook uitermate goed kan!). Als dat wordt omkleed met lekker eten en een goed glas wijn op zijn tijd dan is mijn dag helemaal goed!

Zoek document

Zoeken binnen deze website

Snelzoeken
Provinciale Staten logo
Inloggen