Statenlid in Beeld - JW Drukker (JA21)

Gepubliceerd op: 13 december 2020 17:12

Wie zijn de volksvertegenwoordigers die na de verkiezingen aan de slag zijn gegaan in het Drents parlement? Statenlid JW Drukker van JA21 stelt zich voor.

Statenlid in Beeld - JW Drukker

 

Waarom zit je in de politiek?

Bij vergissing. Ik ben afgestudeerd bij Thierry Baudets opa, die vervolgens mijn eerste baas werd. Daarna raakte ik bevriend met de familie. In januari 2019 vroeg Thierry of ik beschikbaar was voor de Drentse kandidatenlijst. Ik antwoordde: "Nee, ik zit rustig achter de geraniums aan een boek te werken." Zijn verzoek om op 'een volstrekt onverkiesbare plaats' te gaan staan, kon ik niet weigeren. Toen zo'n beetje het halve dorp waar ik woon op me stemde, ging het alsnog mis.

Hoe kijk je terug op de afgelopen periode? 

Zonder politieke ervaring leek het me verstandig om eerst mijn grote mond een beetje te houden en de kat uit de boom te kijken. Geleidelijk aan raakte ik gefascineerd door het gebeuren. Mijn conclusie: We worden fatsoenlijk geregeerd en ook nog eens tamelijk professioneel. Dat laatste is vooral te danken aan de Griffie: een klein, professioneel en effectief opererend bureau.

Waar ga je je de komende jaren hard voor maken? 

Ik ben huiverig voor wereldlijke en religieuze 'Grote Idealen', vanwege hun messianisme. Bij die ideologische stoomwalsen, dreigen kwetsbare groeperingen nog wel eens onder het grote voorwiel te raken. Fatsoenlijke politiek moet proberen dat te voorkomen.

Waarom een speelgoedfietsje van ijzerdraad?

Dat kreeg ik van een vriendin die als wijkverpleegster werkte in een van de armste gebieden van Afrika. Zij had het gekregen van een jongetje dat als wensdroom had ooit een echte fiets te bezitten. Toen dat met haar hulp gelukt was, gaf hij zijn zelf geknutselde wensfietsje aan haar cadeau. Zij - vurig socialist - gaf het weer aan mij om me eraan te herinneren dat ik me wel eens wat meer zou kunnen bekommeren om mensen die niet zo geboft hebben in het leven. Sindsdien staat het op mijn bureau en kennelijk heeft het een beetje gewerkt: zie mijn antwoord hierboven. 

Over JW Drukker

Ik vond mijn studie econometrie taai. Daarom ging ik economische geschiedenis volgen bij Thierry's opa, beroemd om zijn boeiende colleges. In die tijd gingen Amerikaanse economisch-historici computers en econometrie gebruiken bij hun onderzoek. Baudet had een feilloos gevoel voor trends en vroeg me – als enige student econometrie - om zijn assistent te worden. Van het een kwam het ander en uiteindelijk ben ik hem opgevolgd in Delft. Daarna heb ik aan verschillende universiteiten gewerkt. Na mijn pensioen heb ik nog wat nagedieseld in China en ook nu doe ik daar af en toe nog een klusje.

Dertig jaar geleden werd ik verliefd op de juf van de dorpsschool in Stuifzand en sindsdien woon ik zielsgelukkig met haar aan de rand van het dorp in een oude boerderij met een adembenemend uitzicht. Voor ik Statenlid werd schreef ik voor Elsevier Weekblad en het Chinese designtijdschrift Zhuangshi en werkte ik aan een boek over designgeschiedenis. Dat doe ik nog steeds.

Naschrift 

Kort na dit interview heb ik samen met de meerderheid van de fractie mijn lidmaatschap van FvD opgezegd, omdat wij ons niet konden verenigen met de wijze waarop bestuur en lijsttrekker reageerden op rechts-radicale, antisemitische en racistische uitingen binnen de jongerenorganisatie en elders binnen de partij. Daarna vormden wij een zelfstandige fractie die na ampele overweging toetrad tot het landelijke JA21."