Statenlid in Beeld - Greetje Dikkers (SP)

Gepubliceerd op: 15 mei 2020 17:05

Wie zijn de volksvertegenwoordigers die na de verkiezingen aan de slag zijn gegaan in het Drents parlement? Statenlid Greetje Dikkers van de SP stelt zich voor.

Statenlid in Beeld - Greetje Dikkers

Waarom zit je in de politiek?

Als je niet alleen een mening hebt maar ook wilt proberen om daar wat resultaat mee te bereiken, kun je via een actieve rol in de politiek daaraan bijdragen. Thuis waren we vroeger al over van alles en nog wat in discussie. Een eigen mening vormen was belangrijk, die mening verdedigen met argumenten en proberen er wat mee te bereiken ook. Toch was ik toen ik politiek actief werd al wat ouder. Zoals zoveel mensen dacht ik dat daar geen rol voor mij lag. Maar "in de politiek zitten" betekent zorgen dat je weet waar je voor staat, dat je geïnformeerd bent en je mening kunt onderbouwen om er vervolgens samen met anderen resultaten mee te halen. Eigenlijk net zoals vroeger thuis, maar dan op een andere schaal. 

Hoe kijk je terug op de afgelopen periode?

De afgelopen maanden zijn vreemder dan ooit geweest. De situatie waarin we verkeren, maakt dat je wereld teruggebracht wordt tot een kleine kring; je gezin in mijn geval. De beperkingen die we vanwege Corona nu hebben, maken wel dat je inziet hoe kwetsbaar we als maatschappij eigenlijk zijn. Het maakt ook duidelijk wat van waarde is. Dat mensen elkaar niet meer mogen zien en nabij zijn, geeft veel verdriet. Dat de toekomst van velen onder druk staat, maakt mensen angstig. De uitdaging, zeker ook vanuit mijn politieke visie, is om te zorgen dat straks de schouders die het meeste kunnen dragen dat ook gaan doen.

Waar ga je je de komende jaren hard voor maken? 

De komende jaren ga ik mij, met mijn collega's van de SP, hard maken voor de belangen van de inwoners van Drenthe. Daarvoor zit natuurlijk ieder Statenlid er, maar ik wil via "de politiek" er alles aan doen om voor de inwoners heldere afspraken te krijgen over energie, participatie en verdeling. Wat kan er nu echt wel en niet. En hoe doen we dat dan zodat het ook voor iedereen haalbaar is? We moeten ervoor zorgen dat zichtbaar is hoe de besluiten genomen worden en dat er kansen zijn om mee te doen voor iedereen.

Waarom een ezel? 

Op de foto zie je mijn ezeltje Eliza. Eliza staat voor mij voor alles wat te maken heeft met mijn huis en tuin. Mijn man en ik wonen in een door ons zelf opgeknapte boerderij met een grote tuin, met een hond en drie poezen en de drie dochters in en om Groningen. In deze tijd is onze tuin helemaal veel waard, ik besef dat we daar heel veel geluk mee hebben. Een groentetuin hebben we altijd al, maar nu is er ook veel tijd voor ander tuinwerk en onderhoud aan het huis. En als de zon schijnt ook lekker genieten van het mooie weer. Dat geeft een mooie tegenhanger voor de drukte die het "gewone werk" meebrengt.

Over Greetje Dikkers

Oorspronkelijk uit Twente ging ik studeren in Groningen en vervolgens verhuisde ik, inmiddels met man en drie dochters, naar Tynaarlo in Drenthe. Daar wonen en klussen we inmiddels 24 jaar. Bij het Drenthe College heb ik al 34 jaar mijn werk in veel verschillende rollen. Nu coördineer ik de leerlingzorg en werk aan de regionale samenwerking tussen onderwijs, gemeenten en zorg. De combinatie van werk en een politieke rol vraagt veel tijd, maar gelukkig heb ik nog altijd veel energie. Vanaf vorig jaar maart ben ik ook voorzitter van de SP fractie. Toen ik me op mijn 55ste verkiesbaar stelde als Statenlid had ik dat niet kunnen voorspellen.