search

Zoeken binnen deze website

Snelzoeken

/afbeelding/header_pvda_301608

SP: "Brand bij kerncentrale Lingen"

Op 10 december heeft de fractie van de SP vragen gesteld over de brand bij de kerncentrale Lingen.

"Donderdagavond 6 december vond er een brand plaats bij de kerncentrale in het Duitse Lingen, zo'n twintig kilometer van de grens. In de nabijheid van de brand vonden evacuaties plaats. Het nieuws over de brand verspreidde zich via de Duitse media en ook al snel via RTVOost, RTVDrenthe en het DvhN. Volgens de nadere berichtgeving zou er uiteindelijk geen gevaar zijn geweest voor de volksgezondheid.

De SP heeft hierover de volgende vragen:

  • Kunt u aangeven wat er precies gebeurd is. Waar vond de brand plaats. Is het juist dat het om een laboratorium gaat. Zo ja, wat voor laboratorium. Hoe kon de brand ontstaan. Hoe snel is de brand geblust. Wat waren de risico's bij deze brand?
  • Hoe bent u over de brand geïnformeerd. Is dat conform de afspraken met de Duitse autoriteiten en met de veiligheidsregio?
  • Op welke manier en wanneer zijn de verantwoordelijke plaatselijke autoriteiten van de Drentse gemeentes over de brand geïnformeerd. Klopt het dat de burgemeesters niet onmiddellijk in kennis zijn gesteld over de brand en het gegeven dat er geen sprake zou zijn geweest van gevaar voor de volksgezondheid? Zo ja, kunt u dat toelichten.
  • Bent u van mening dat het veiligheidsprotocol goed gewerkt heeft?
  • Bent u nog steeds met de SP van mening dat de verouderde kerncentrale in Lingen zo spoedig mogelijk gesloten moet worden?
  • Bent u bereid, ook naar aanleiding van dit incident, daar nogmaals met kracht bij de oosterburen op aan te dringen?

Namens de SP-fractie

Philip Oosterlaak"

Zoek document

Zoeken binnen deze website

Snelzoeken
Provinciale Staten logo
Inloggen