ChristenUnie: "Beëindiging complexe hartzorg kinderen UMCG"

Gepubliceerd op: 29 december 2021 16:12

Er zijn op 28 december schriftelijke vragen gesteld door de ChristenUnie, met als titel: 'Beëindiging complexe hartzorg kinderen UMCG'

"De afgelopen week bereikte ons de brief van de (demissionaire) minister van VWS, waarin hij meedeelt dat de complexe hartzorg voor kinderen geconcentreerd zal worden in Rotterdam en Utrecht. Deze beslissing is met verbijstering ontvangen in het UMCG. Want niet alleen de zorg en werkgelegenheid staan daar op het spel. Deze beslissing heeft namelijk grote gevolgen voor alle betreffende kinderen én hun ouders.

Immers, naast een groter risico (1) als gevolg van te late behandeling, zal een patiënt gemiddeld meer dan 200 km moeten reizen voor een behandeling. Bovendien geeft het medisch specialistisch team in Groningen aan, dat vaak herhaalde ingrepen nodig zijn gedurende een aantal jaren (2).
Dat deze zorg breed wordt gedeeld, mag blijken uit het grote aantal steunbetuigingen (> 149000) via de petitie die is gehouden (3).

De argumenten die de minister in zijn onderbouwing noemt, worden niet gedeeld door het UMCG.

Als eerste de reservecapaciteit van behandelend artsen. Dit argument zou in het voortraject geen criterium geweest zijn. Opnieuw wordt over volume-normering gesproken, van 60 patiënten. Nog afgezien van het feit dat het UMCG daar aan heeft voldaan, dient een volume-norm met grote voorzichtigheid gehanteerd te worden. Een minimaal aantal is noodzakelijk om de vaardigheden op peil te houden. Zij dient naar onze mening niet om doorgaande zorgconcentratie de faciliteren. Overigens geeft de minister zelf in de brief aan, dat van kwaliteitsproblemen geen sprake is.

Toegankelijkheid en bereikbaarheid van goede zorg is voor de ChristenUnie een belangrijk goed. En juist daar wringt dit besluit. De bereikbaarheid behoeft geen betoog, maar ook de toegankelijkheid staat met deze keuze sterk onder druk.

Complexe hartzorg voor kinderen vergt naast chirurgie ook een kwalitatief hoogstaande IC omgeving. De beschikbaarheid van voldoende opgeleid personeel op algemene IC's is, tijdens de Coronacrisis, al een uitdaging gebleken. Het personeel uit, onder andere, Groningen zal grotendeels niet beschikbaar komen voor Utrecht dan wel Rotterdam, waardoor de netto beschikbaarheid van hartcomplexe zorg zal dalen.

Een aanvullend aspect is de zorg voor drenkelingen. Ook deze komt in gevaar doordat de behandelmethode (ECLS) alleen toegestaan is aan UMC's die ook de complexe hartzorg mogen verlenen.

Vragen: 

  • Bent u het met de ChristenUnie eens, dat toegankelijkheid en bereikbaarheid van goede zorg van het grootste belang is?
  • Deelt u onze zorgen dat, met het voorgenomen besluit van de minister, deze in gevaar komen?
  • Bent u van mening dat de volumenormering voor zorg niet gebruikt mag worden om zorgconcentratie te beargumenteren?
  • Bent u bereid samen met uw college van Gedeputeerden u in te zetten om deze keuze te laten herzien?
  • Daar gelijksoortige vragen aan de vier noordelijke provincies gestuurd zijn; Is het een suggestie dat de Commissarissen dit in gemeenschappelijkheid oppakken?

namens de ChristenUnie Fractie,

Harm Henk Veldsema"

(1) Ingezonden brief fam. Woltjer
(2) Commentaar E. Verhagen (UMCG)
(3) Petitie "laat UMCG een (kind)hartcentrum blijven"