search

Zoeken binnen deze website

Snelzoeken

/afbeelding/d66_header_4_225361

CDA en VVD: "Interview met de korpschef van Noordelijke Politie Eenheid"

Op 16 februari hebben de fractie van het CDA en de VVD vragen gesteld over het interview met de korpschef van Noordelijke Politie Eenheid.

"De Statenfracties van CDA en VVD hebben kennis genomen van het interview met de korpschef van de Noordelijke Politie Eenheid in het Dagblad van het Noorden van zaterdag 10 februari 2018. In dat betreffende interview bevestigt korpschef Veldhuis dat de Limburgse pillenproductie zich noordwaarts verplaatst. Hij zegt in dat interview o.a.: "Kijk maar naar de laboratoria voor synthetische drugs die hier opduiken. Wij hoorden in het zuiden al dat de 'kansen in het Noorden' werden gepakt vanwege de toenemende druk in het zuiden." Volgens het artikel zijn er signalen dat drugscriminelen naarstig zoeken naar onroerend goed in het Noorden. "Ik hoor dat ze hokken nodig hebben, infrastructuur, gekwalificeerde mensen. Je moet mensen vinden die de synthetische drugs voor je willen koken. Er zijn hier gebieden genoeg waar 'ambities worden geboren' als je zegt dat er wat te verdienen valt." In het interview valt verder te lezen dat de korpschef tijdens kennismakingsgesprekken van collega's hoort dat er mensen uit het zuiden worden gespot en dat de Noordelijke ondernemers in het kwaad zich openstellen voor een warme ontvangst.

Omdat uit een evaluatierapport van de Nationale Politie blijkt dat dat de fysieke aanwezigheid en de zichtbaarheid van de politie –met name op het platteland - sterk is afgenomen zijn vorig jaar door CDA en VVD schriftelijke vragen gesteld. Op de gestelde vraag: "Is in Drenthe een vergelijkbare ontwikkeling van specifieke criminaliteit ontwikkeling zichtbaar zoals we die bijvoorbeeld in Zuid Nederland op het platteland tegen komen?" was het antwoord van de toenmalige Commissaris van de Koning; "nee".

Na het lezen van het eerder genoemde interview met korpschef Veldhuis hebben onze Statenfracties de volgende vragen:

  • Heeft het College van Gedeputeerde Staten kennis genomen van het interview?
  • Tot welke reacties uwerzijds hebben de uitspraken van de korpschef in dit interview geleid?
  • Is uw opvatting gewijzigd sinds vorig jaar over een vergelijkbare ontwikkeling van specifieke criminaliteit zoals we die bijvoorbeeld in Zuid Nederland op het platteland tegen komen?
  • Zo ja: Welke acties gaat het College van Gedeputeerde Staten verbinden aan uw gewijzigde opvatting? Zo nee: Wat is de reden waarom u in het eerdergenoemde interview geen aanleiding ziet om uw eerdere opvattingen te wijzigen en daaraan actie te verbinden.
  • Is Provincie Drenthe inmiddels als convenantpartner betrokken bij het RIEC (Regionaal Informatie en Expertise Centrum), en wat is de stand van zaken mbt preventie rondom ondermijning?

Namens de CDA-Statenfractie,                                                    Namens de VVD-Statenfractie,

Bart van Dekken                                                                            Jan Smits

Betrokken statenleden

Dekken
Dhr. B. van Dekken Statenlid MEER INFO
Smits
Dhr. J. Smits Statenlid MEER INFO

Zoek document

Zoeken binnen deze website

Snelzoeken
Provinciale Staten logo
Inloggen