search

Zoeken binnen deze website

Snelzoeken

/afbeelding/header_pvda_301608

Schapen, hunebedden en sterrenkunde

De dag van Europa is de jaarlijkse dag in het teken van Europese eenwording. Om stil te staan bij deze dag organiseerde de werkgroep DrEUn (Drents Europees Netwerk) op woensdag 1 juni een excursie naar kennisinstituut ASTRON en Major Electronics uit Hoogeveen, een bedrijf dat kennis vanuit ASTRON in de praktijk toepast. Statenleden, vertegenwoordigers van organisaties en bedrijven, gedeputeerde Henk Jumelet en ambtenaren waren aanwezig.

"Op 9 mei 1950 presenteerde de Franse Minister van Buitenlandse zaken Robert Schuman zijn ideeën voor een nieuwe vorm van politieke samenwerking in Europa. Hierdoor zou een nieuwe oorlog in Europa ondenkbaar worden. Schuman wilde een Europese instelling oprichten die de samengevoegde productie van kolen en staal zou beheren. Dit voorstel wordt gezien als de eerste aanzet tot wat later de Europese Unie zou worden." Met deze korte geschiedenisles trapte Ralph du Long – voorzitter van DrEUn – de Drentse Dag van Europa af.

Kijkje in de wereld van de sterrenkunde

ASTRON is een duidelijk voorbeeld van Europese samenwerking binnen onze provincie, met een grote spin off voor Drentse en Noord-Nederlandse ondernemers, bedrijven en overheden. Marco de Vos en Michiel van Haarlem vertelden een bevlogen verhaal over onder andere Lofar, het telescoopveld in de gemeente Borger Odoorn en SKA (de square kilometre Array), een nieuw project om 's werelds grootste radiotelescoop te bouwen.

Ralph du Long: "Drenthe is meer dan alleen schapen, hunebedden en fietsen. Ook sterrenkunde hoort in dit rijtje thuis!"

DrEUn - rondleiding

Al ruim 50 jaar ontwikkelt, bouwt en beheert ASTRON meetinstrumenten voor sterrenkundig onderzoek. De leden van het Drents parlement hebben tijdens het bedrijfsbezoek een kijkje in deze bijzondere wereld gekregen.

Dreun - rondleiding

In interactieve sessies is stilgestaan bij drie actuele onderwerpen waar ASTRON direct en indirect een bijdrage aan heeft geleverd: healthy ageing, energietransitie en breedband. De gedeelde conclusie was dat er veel kennis aanwezig is bij verschillende partijen. De uitdaging is om al deze partijen bij elkaar te krijgen. Hierin is een rol voor de provincie weggelegd.

 

Major Electronics

In de middag stond een bedrijfsbezoek gepland aan Major Electronics b.v. in Hoogeveen. Dit bedrijf voor printplaat assemblage werkt al vele jaren samen met ASTRON. Wim Annen, directeur van Alwica Holding, waar Major Electronics b.v. onderdeel van is, heette de aanwezigen welkom en benadrukte het belang van goed technisch onderwijs. Tijdens een rondleiding door het bedrijf ontdekten de Statenleden meer over printplaten, plaatsing van componenten (50.000 plaatsingen per uur) en allerhande hightech machines die worden gebruikt in de productie.

Dreun - major

Dreun - major 4

Dreun - Major 3

Zoek document

Zoeken binnen deze website

Snelzoeken
Provinciale Staten logo
Inloggen