search

Zoeken binnen deze website

Snelzoeken

/afbeelding/header_pvda_301608

PVV: "Jihadstrijders in Drenthe"

Op 10 mei heeft de fractie van de PVV vragen gesteld over jihadstrijders in Drenthe.

"Er is veel onzekerheid en onduidelijkheid over de situatie van de Jihadstrijders, die vanuit Nederland vertrokken zijn naar IS of andere terroristische groepen in Syrië en Irak. De situatie rond teruggekeerde Jihadstrijders is nog onduidelijker. In beide gevallen betreft de onduidelijkheid het aantal personen en de onzekerheid ontstaat doordat er geen inschatting gemaakt kan worden over wie er potentiele Jihad gangers zijn en hoe gevaarlijk ze zijn bij terugkeer. Voor Drenthe wordt gezegd, vermoedt dat het aantal Jihad gangers wel beperkt zal zijn en dat het aantal teruggekeerde strijders ook heel klein zal zijn. Wat zich in de rest van het land voordoet, verschilt enorm van de situatie in Drenthe. De vraag is echter of deze inschattingen juist zijn, vandaar de ingediende vragen om te weten hoe de situatie in Drenthe is met betrekking tot de Jihadstrijders.

  1. Is GS bekend met de situatie van Jihadstrijders, die uit Drenthe vertrokken zijn naar Syrië en Irak en die zijn teruggekeerd?
  2. Als het antwoord op vraag 1 ja is, hoeveel Jihadstrijders zijn er vanuit Drenthe vertrokken?
  3. Als het antwoord op vraag 1 ja is, hoeveel potentiele Jihadstrijders worden in Drenthe in de gaten gehouden?
  4. Als het antwoord op vraag 1 nee is, wie heeft dan wel de informatie over de Jihad gangers in Drenthe?
  5. Kan GS deze informatie verkrijgen en wil ze deze openbaar maken?
  6. Wat doet GS om de veiligheid van de Drentse burgers te bevorderen/ te garanderen?
  7. Wat kan GS doen om de veiligheid van de Drentse burgers te bevorderen/ te garanderen?

De PVV hoopt dat als er informatie verstrekt kan worden, deze zal leiden tot een groter geval gevoel van veiligheid voor de burgers in Drenthe en dat de situatie in Drenthe wezenlijk beter is dan die in andere provincies en delen van het land. Het is beter om geïnformeerd te zijn dan niets te weten en te hopen dat het allemaal wel mee zal vallen. Op andere plaatsen in Nederland was het steeds een verrassing en een schok als plotseling jongens en meisjes vertrokken naar Syrië en Irak om daar te gaan vechten. Niemand had naar het schijnt dit van die jongeren verwacht, dat zij Jihadstrijders zouden worden!

Namens de fractie van de PVV,

Nico Uppelschoten"

 

Zoek document

Zoeken binnen deze website

Snelzoeken
Provinciale Staten logo
Inloggen