search

Zoeken binnen deze website

Snelzoeken

/afbeelding/header_pvda_301608

Protestactie Drentse politiek

Donderdag 10 september op de Dag van de Rechtspraak zal in de Abdijkerk van het Drents Museum een brede protestbijeenkomst worden gehouden tegen het uitkleden van de rechtbank in Assen.

Kern van het programma vormt een korte voorstelling, inhoudelijk opgezet in samenwerking met rechtshistoricus Paul Brood. Anne Doornbos, Drents schrijver en voorzitter van het Huus van de Taol, zal in de huid kruipen van de bekende rechter Sibrand Gratama en een toespraak uit 1838 houden.

De protestbijeenkomst wordt georganiseerd door de Drentse politiek, die vorige week in een brief aan de Raad voor de Rechtspraak al krachtig stelling nam tegen de dreigende ontmanteling van de rechtbank in Assen.

De toespraak van rechter Sibrand Gratama bevat uiteraard elementen die ingaan op het onzalige karakter van het (voorgenomen) besluit om de rechtbank in Assen uit te kleden. Met deze keuze wordt aangesloten bij de lange historie van de rechtspraak in Drenthe: in de periode 1791 (einde Etstoel) - 1840 werd recht gesproken vanuit het gebouw waarin nu het Drents Museum zit. En Gratama was een warm pleitbezorger van realisatie van het gebouw waar sinds 1840 de huidige rechtbank in zit.

Tevens zal tijdens de bijeenkomst een advocaat een schets geven van wat het uitkleden van de rechtbank in de praktijk betekent voor (kwetsbare) rechtzoekenden. De 'zitting' wordt gehouden van 17.00 tot 18.00 uur.

Naast alle Drentse Staten- en raadsleden, het personeel van de rechtbank en de Drentse advocatuur, is de bijeenkomst ook toegankelijk voor (verontruste) Drentse burgers. Met deze bijeenkomst willen alle Drentse gemeenteraden en Provinciale Staten breed onderstrepen dat het uitkleden van de rechtbank in Assen onacceptabel is.

Rechtbank Assen

Zoek document

Zoeken binnen deze website

Snelzoeken
Provinciale Staten logo
Inloggen