search

Zoeken binnen deze website

Snelzoeken

/afbeelding/header_pvda_301608

Gast van de Staten zorgt voor prikkelende ontmoeting

Deze week is het Prokkelweek in Nederland. Ook de provincie Drenthe doet hieraan mee. Een prokkel staat voor een prikkelende ontmoeting tussen mensen met en zonder beperking. Op woensdag 3 juni hebben zo'n 30 medewerkers van de SW-bedrijven Reestmond, Alescon en de EMCO-groep als 'Gast van de Staten' kennis gemaakt met het werk van het Drents parlement. Zo kwamen onder andere de geschiedenis van het provinciaal bestuur en de taken van Provinciale Staten aan bod. Roelie Goettsch (PvdA) en Nico Uppelschoten (PVV) ontvingen de gasten.

Gast van de Staten - presentatie over Drents parlement
Gast van de Staten - presentatie over Drents parlement

Provincie of gemeente?

Op de stoelen waar normaal de 41 Statenleden zitten, luisterden de gasten naar het verhaal van de Statenleden. Met een herkenbaar voorbeeld - het sluiten van de Philips fabriek in Emmen – maakte Roelie Goettsch duidelijk wat de taken van het Drents parlement zijn. Toch bleek het nog best lastig om duidelijk te maken waar de provincie nu precies over gaat, en waar de gemeente, zo bleek uit de vele vragen uit de zaal. "Hoe zit het bijvoorbeeld met de Sociale Werkplaatsbedrijven?" "Wie gaat over de wegen?" "Wie bepaalt wanneer het lange gras wordt gemaaid in Drenthe?" Op de laatste vraag antwoordde Roelie dat het gras rond het provinciehuis zeker niet lang wordt, omdat het momenteel wordt onderhouden op een wel heel natuurlijke wijze. En ze wees hierbij naar de schaapskudde die een paar meter verder liepen te grazen.

Gast van de Staten - Prokkelweek
Gast van de Staten - quiz over Drenthe

Hunebedden, fietspaden en heidevelden

Nadat de gasten alles gevraagd hadden wat zij wilden weten, was het de beurt aan de Statenleden om vragen te stellen. Met een quiz over Drenthe kwamen leuke wetenswaardigheden over de provincie voorbij. De gasten van de Staten weten inmiddels dat Drenthe 54 hunebedden en 1200 km fietspad heeft, voor 6% uit heidevelden bestaat en dat het plaatsje Nieuw Moscou in Drenthe ligt. Als afsluiting van de 'prokkeldag' zijn de gasten meegenomen voor een rondleiding door het provinciehuis.

Gast van de Staten - groepsfoto Prokkelweek
Gast van de Staten - groepsfoto Prokkelweek

Gerelateerd nieuws

Nieuws 29 januari 2016

Gast van de Staten - Alles wat u wilt weten over de verkiezingen

Op 18 maart zijn er Provinciale Statenverkiezingen. Waarom zou u gaan stemmen? Welke partijen doen er mee? En hoe weet u welke plannen zij hebben? Degenen die op woensdag 28 januari Gast van de Staten waren, weten inmiddels alles over de verkiezingen. Lees verder in: Gast van de Staten - Alles wat u wilt weten over de verkiezingen MEER

Zoek document

Zoeken binnen deze website

Snelzoeken
Provinciale Staten logo
Inloggen