Forum voor Democratie: 'Uithuisplaatsing kinderen van ouders getroffen door "toeslagenaffaire" '

Gepubliceerd op: 13 april 2022 16:04

Op 13 april heeft de fractie van Forum voor Democratie vragen gesteld over 'uithuisplaatsing van kinderen van ouders getroffen door "toeslagenaffaire" '.

'Tussen 2015 en 2020 zijn ruim 1000 kinderen van ouders die de dupe zijn geworden van de toeslagenaffaire onder jeugdbescherming geplaatst en uit huis gehaald. lnmiddels is duidelijk
geworden dat de toeslagenafÍaire uitsluitend gedefinieerd kan worden als rechtsstaat ondermijnende criminaliteit uitgevoerd door ambtenaren met medeweten van politieke bestuurders.
Dit klinkt wellicht zwaat, maar in deze verwijst Forum slechts naar de definitie zoals gehanteerd door het openbaar Ministerie ter zake rechtsstaat ondermijnende criminaliteit. Het OM stelt:
"Georganiseerde ondermijnende criminaliteit is misdaad die maatschappelijke structuren of het vertrouwen daarin schaadt". Forum stelt dat er niets schadelijker voor de rechtsstaat is dan een ministerie dat tegen de wet in handelt en dit voor de rechtspraak verborgen houdt. Het niet afleggen van verantwoording hierover in combinatie met het niet meewerken aan het oplossen, zijn de genadeklap voor onze democratische rechtsstaat.
Forum voor Democratie Drenthe heeft aan de hand van de uit huis geplaatste kinderen, vragen.

  • Heeft de provincie Drenthe al duidelijk hoeveel ouders en kinderen in onze provincie te maken hebben met de (illegale) uithuisplaatsingen als gevolg van de toeslagenaffaire? Zo ja, hoeveel gezinnen/kinderen gaat het om? Zo nee, waarom heeft de provincie geen exacte aantallen van inwoners van onze provincie die te maken hebben met deze specifieke gevolgen van de toeslagenaffaire? Wanneer kunnen deze cijfers beschikbaar komen?
  • Ten aanzien van de hulp die wordt geboden aan de slachtoffers van dit beleid, worden al jaren (loze) beloften gedaan. Forum wil graag provinciale ondersteuning die direct kan worden ingezet. Heeft de provincie al overleg gevoerd met de gemeenten binnen onze provincie om na te gaan welke actieve rol de provincie kan spelen om deze slachtoffers zo spoedig mogelijk te helpen? Zo niet, waarom is hierin nog geen actie genomen, wetende dat het ook het aanzien van het provinciebestuur raakt? Vindt het provinciale bestuur dat er uitsluitend van de zijde van de landelijke of gemeentelijke overheden hulp dient te worden gqboden? Zo ja, waarom? Zo nee, wat weerhoudt de provincie om zelf actie te ondernemen?
  • ln de Beleidsregel 'Bibob provincie Drenthe 20í7'wordt gesteld dat (citaat):"Een van de conclusies die de Parlementaire Enquète Commissie Van Traa in 1996 trok was dat de ernst van georganiseerde criminaliteit vooral was gelegen in het grote financiële gewin en de economische macht die daaruit voortvloeit. Die economische macht beperkt zich niet tot de onderwereld, maar dringt in allerlei gedaanten in de bovenwereld door, aldus de commissie. Criminele personen kunnen met al dat geld infiltreren in het economische leven door onder meer gebruik te maken van bestuurlijke faciliteiten, zoals vergunningen, subsidies en overheidsopdrachten. Dit heeft een aantasting van de integriteit van de overheid tot gevolg"(einde citaat). Uit de zin "Dit heeft een aantasting van de integriteit van de overheid tot gevolg", maakt Forum op dat de integriteit van het provinciaal bestuur prioriteit is, wellicht voor alle partijen. Deze wordt echter gekoppeld aan de reguliere opvatting over criminaliteit. Forum heeft hierover vragen: a) Nu duidelijk is dat de belastingdienst en het ministerie van financiën de wet hebben overtreden, vraagt Forum zich af of de provincie Drenthe onderzoek heeft gedaan naar betrokkenheid van diensten binnen de provincie, dan wel dat gemandateerde partijen faciliterend hebben meegewerkt ten behoeve van de belastingdienst? ls er een dergelijk ondezoek gedaan? Zo ja, wat zijn daarvan de uitkomsten? Zo nee, is het mogelijk om een dergelijk ondezoek in te stellen? b) Forum vraagt zich of de gedeputeerden vinden dat het aanzien van het provinciale bestuur aangetast wordt door het handelen van de landelijke overheid inzake de toeslagenaffaire? lndien de gedeputeerden dit niet het geval vinden, wil Forum graag een uitleg waarom niet. c) Het vertrouwen van burgers in de overheid kan uitsluitend bestaan als de overheid zich vertrouwenswaardig opstelt. Wat doet het provinciale bestuur in deze om het vertrouwen van burgers te krijgen en te behouden? d) Als laatste vraag niet de minste: kunt u aangeven wanneer de uit huis geplaatste kinderen weer onder het ouderlijk geplaatst zullen gaan worden?

Hendrikus Velzing,
namens de fractie Forum voor Democratie, Staten Provincie Drenthe