Drenthe in Debat: jong zijn in Drenthe

Gepubliceerd op: 14 februari 2019 12:02

Woensdag 13 februari vond de tweede editie van Drenthe in Debat plaats. Een debat over jong zijn in Drenthe. In de zaal in het FC Emmen stadion was de gemiddelde leeftijd dan ook een stuk lager dan bij een Statenvergadering! De avond was opgebouwd in drie helften, om in voetbaltermen te blijven.

Eerste helft

In de eerste helft van het debat  stonden vier stellingen uit het Kieskompas centraal. Wat vinden jongeren van zonneparken? En moet de provincie eigenlijk meebetalen aan starterswoningen? Zijn er voldoende grote evenementen in Drenthe of moeten er meer komen?

Tweede helft

Wat kan de politiek doen om de jongeren te bereiken? En wat kunnen de jongeren zelf doen? De jongeren in de zaal vonden dat de politiek best wat vaker zou mogen luisteren naar ze. Moniek en Charel, twee leerlingen van de Nieuwe Veste uit Coevorden, hebben hier wel een oplossing voor: het oprichten van een provinciale jongerenraad! Tijdens Drenthe in Debat riepen ze alle jongeren tussen de 15 en 20 jaar op om zich aan te melden voor de nieuwe jongerenraad. Lees meer over de Provinciale Jongerenraad.

Derde helft

In de derde helft, oftewel de nabeschouwing, reageerden twee journalisten, Serge Vinkenvleugel van RTV Drenthe en Bas van Sluis van het Dagblad van het Noorden, op de uitspraken van de avond. Zij kozen Simone als 'woman of the match', vanwege haar persoonlijke wijze van debatteren.

Commissaris van de Koning mevrouw Klijnsma sloot het debat af met de oproep om op 20 maart te gaan stemmen, want daarmee laat je weten wat jij belangrijk vindt voor Drenthe. Ben je er nog niet helemaal uit op welke partij je gaat stemmen, vul dan het Kieskompas in en kijk welke partij het beste past bij jouw ideeën.