search

Zoeken binnen deze website

Snelzoeken

/afbeelding/header_pvda_301608

Afsluiting viering 200 jaar Drenthe


Vandaag werd tijdens de Statenvergadering de viering van 200 jaar Drenthe officieel afgesloten. Commissaris van de Koning Jacques Tichelaar blikte kort terug op het afgelopen jaar, met als een van de hoogtepunten de Statenvergadering uit 1815. De commissaris overhandigde dan ook symbolisch een ingelijste foto van deze Statenvergadering uit 1815 aan Statenlid Jurr van Dalen en oud-Statenlid Albert Huizing, twee van de hoofdrolspelers en bovendien de initiatiefnemers van de viering.

200 jaar CdK

Restauratie Drents Landrecht-document

Om de afsluiting helemaal compleet te maken, kon gedeputeerde Ard van der Tuuk nog een heugelijke mededeling doen: 'Een van de belangrijkste stukken uit de Drentse middeleeuwse geschiedenis wordt gerestaureerd'. In het Drents Archief bevindt zich dit unieke stuk dat van groot belang is voor de geschiedenis van Drenthe: het Drentse landrecht van 1412. Op basis van dit stuk werd Drenthe aangemerkt als zelfstandige regio ten opzichte van het centrale overheidsgezag in de Nederlanden. Het document kan worden beschouwd als de eerste grondwet van Drenthe.

Het stuk verkeert echter in zeer slechte staat en is in vele fragmenten uiteengevallen. Om deze grondwet te behouden is restauratie noodzakelijk. Het Drents Archief heeft een plan ontwikkeld om het landrecht van 1412 te restaureren en door een publiekscampagne breed onder de aandacht te brengen. Juist de bewerkelijke restauratie maakt dat de publieke belangstelling voor deze Drentse 'Dode Zeerol' naar verwachting groot zal zijn.

Luister het item terug dat RTV Drenthe gemaakt heeft over de restauratie. 

 

Zoek document

Zoeken binnen deze website

Snelzoeken
Provinciale Staten logo
Inloggen