search

Zoeken binnen deze website

Snelzoeken

/afbeelding/header_pvda_301608

"Een beetje meer begrip kan het verschil maken"

"Ooit zei een wijs man: zwijgen leren we in de loop van ons leven, spreken leren we al eerder. Laten we er dan maar vanuit gaan dat ik de gave om te zwijgen later nog mee zal krijgen, maar voorlopig sta ik hier juist voor u om mijn mond open te trekken. Om het zwijgen te doorbreken. Want ik wil niet zwijgen in een wereld waar zoveel onrecht is. Een onrecht waar één stem waarschijnlijk geen verandering in zal brengen, maar zoals bij ieder proces zal men een eerste stap moeten zetten en daarna moeten we blijven lopen."

Vera Oosterhuis, leerling van het Esdal College en speechtalent van 'Op weg naar het Lagerhuis 2015', trapte met deze woorden de Statenvergadering van 13 april af. Met haar speech wilde ze het Drents parlement een boodschap meegeven. "Een boodschap waarvan ik hoop dat u erover na zult denken en mee zult nemen in uw verdere politieke carrière, maar ook naar uw gezin, uw familie en uw vrienden".

Vera - speech

Wijze lessen van Cruyff en Socrates

De boodschap van Vera aan de Statenleden was om met elkaar te blijven praten, en niet te blijven hangen in vaste denkpatronen. Of, zoals Vera het mooi verwoordde met de woorden van Johan Cruyff, iedere wasbeer heeft een staart, maar niet iedere staart heeft een wasbeer.

Vera - speech CdK

"Wat nou als we de dialoog wel aan zouden gaan? Wat nou als we zouden praten en ze zouden laten praten? Wat nou als we vragen zouden stellen en zouden twijfelen aan wat we denken te weten, zoals Socrates ons lang geleden al probeerde te vertellen? Wellicht zullen we hierdoor inzien dat we helemaal niet zo veel verschillen. We zijn immers allemaal op zoek naar ons geluk. We doen allemaal ons best zo ver mogelijk van oorlog en terrorisme vandaan te blijven. Ik zeg niet dat het aangaan van een dialoog zal leiden tot een perfecte wereld, maar het zal er op zijn minst voor kunnen zorgen dat er meer begrip ontstaat. En juist dit kleine beetje begrip kan het verschil maken."

HOPE XXL

Stichting HOPE XXL (medeorganisator van 'Op weg naar het Lagerhuis') is de afgelopen jaren bezig geweest om een toekomstvisie op te stellen met jongeren van over de hele wereld. Ook jongeren uit Drenthe hebben hier een bijdrage aan geleverd, waaronder Vera. HOPE XXL staat ervoor dat iedereen zijn of haar leven met een 8 of hoger kan beoordelen.

Na afloop van de indrukwekkende speech overhandigde Vera een beeldje aan de commissaris van de Koning. Het beeldje, een bronzen 8, staat symbool voor het doel van stichting HOPE XXL.

Vera - cadeau 2

"Ik hoop dat wanneer u voor of tijdens een vergadering naar dit beeldje kijkt, u hier wat motivatie uit kan putten om misschien toch nog een keer de dialoog aan te gaan met die ene koppige tegenstemmer, ook al lijkt het nog zo hopeloos. Wellicht dat dit beeldje u dat kleine beetje extra motivatie kan geven wanneer u verwikkeld bent in een hevig debat."

Lees hier de gehele speech van Vera Oosterhuis met hierin haar visie op de wereld.

Zoek document

Zoeken binnen deze website

Snelzoeken
Provinciale Staten logo
Inloggen